Frøblanding

Indeholder mange fibre, mineraler og omega 3,6,7&9

  • 1 del solsikkekerner

  • 1 del sesamfrø

  • 1 del græskarkerner

  • 2 dele hørfrø/linfrø

Blandes og opbevares i en mørk og tætsluttende beholder.

1-2 spsk. af blandingen kværnes i
en elektrisk kaffekværn, lige inden det skal indtages fx ovenpå havregryn eller yoghurt.

Grovbrød (1 stk.) – naturligt fri for gluten

  • 150 g hørfrø

  • 8-10 svesker

  • 5 dl. vand

  • 50 g gær

  • 150 g hirseflager

  • 100 g groft majsmel

  • 100 g boghvedegryn eller groft majsmel

  • 50 g solsikkekerner

  • 50 g boghvedemel eller fint majsmel

  • 50 g fint majsmel

  • 2 tsk. sukker

  • 2 tsk. salt

Blend hørfrøene. Blend svesker og vand. Hæld begge dele i en skål, og opløs gæren heri.

Tilsæt de øvrige ingredienser, og rør det hele sammen. Tilsæt evt. mere vand, dejen skal have en konsistens som blød sandkagedej. Kom dejen i en form beklædt med bagepapir, og lad den hæve i mindst 30 min.

Bag brødet i en 230°C varm ovn i 10 minutter. Skru ned til 170°C, og bag videre i 45-50 minutter.

Tag evt. brødet ud af formen
10 minutter før, det er færdigt, og bag det videre på risten.

Pak evt. brødet ind i et rent, opvre- det viskestykke, når det kommer
ud af ovnen, og lad det køle af i viskestykket.

Sveskebrød (1 stk.)

  • 15-20 svesker 4 dl. vand

  • 1 tsk. natron 1 tsk. salt

  • 80 g hørfrø

  • 12 g quinoa

  • 120 g kikærtemel 60 g sojamel

  • 120 g kartoffelmel

Sveskerne stilles i blød i vand 3-4 timer eller natten over.

Sveskerne tages op og blendes.

De 4 dl. vand koges og hældes over sveskerne. Når sveskemassen er afkølet blandes natron, salt, hørfrø og quinoa i. De tre slags mel blandes og tilsættes.

Bages ved 200°C i ca. 30 min.

Der kan evt. tilsættes krydderier,
fx anis, fennikel, koriander for at give brødet mere smag.

Natron kan erstattes af gær hvis dette tåles. Brug 10 g og lad dejen hæve natten over i køleskabet.

Muffins (12 stk.)

  • 2 æg

  • 2 spsk. rørsukker

  • 1⁄2 tsk. salt

  • 1 spsk. olivenolie

  • 1,5 dl. Vand

  • 65 g kikærtemel

  • 60 g kartoffelmel

  • 25 g kokosmel

  • 1 tsk. bagepulver

Tilsætning af:

  • 8 tørrede hakkede abrikoser

  • 2 tsk. kakao

  • 20 g rosiner

Æg og sukker piskes sammen. Salt, olie og vand tilsættes. Mel og bagepulver blandes og tilsættes. Dejen fyldes i forme og sættes i kold ovn.

Bages ved 200°C i ca. 20 min.

Hirsegrød med pærer

3 spsk hirselmel

1 pære

1 tsk kardemomme

1 tsk ingefær pulver

3 dl havremælk 

Skær pæren i helt små tern og kom det i en gryde med hirsemel, kardemomme, ingefær og havremælk. Lad det koge hurigt op, og skru derefter ned på lav varme. Lad det simre indtil grøden har en cremet konsistens og pærerstykkerne er blevet helt bløde. Server evt. med lidt hakkede nødder.